logo
Autentificare   

Autentificare clienti

Formulare de Mijloace băneşti şi decontări

Care sunt principalele formulare contabile de stocuri şi transfer de materiale ?

 

  • Chitanţa (Cod 14-4-1)

Este un formular cu regim intern de tipărire şi numerotareServeste ca  document justificativ pentru depunerea unei sume în numerar la casieria unitatii, document justificativ de înregistrare în registrul de casa si în contabilitate.

Se întocmeşte in 2 (două) exemplare, pentru fiecare suma încasata, de catre casierul unitatii si se semneaza de acesta pentru primirea sumei.

În conditiile în care sumele înscrise pe chitanta sunt aferente livrarilor de bunuri sau prestarilor de servicii scutite fara drept de deducere conform prevederilor legale (ex: art. 141 alin. (1) si (2) din Codul fiscal), formularul de chitanta este documentul justificativ care sta la baza înregistrarii veniturilor în contabilitate.

Circula la depunator (exemplarul 1, cu stampila unitatii). Exemplarul 2 ramâne în carnet, fiind folosit ca document de verificare a operatiunilor efectuate în registrul de casa.

În cazul în care bunurile materiale sosesc în tranşe, se întocmeşte câte un formular pentru fiecare tranşă, care se anexează apoi la factura sau la avizul de însoţire a mărfii.

  • DISPOZITIE DE PLATA/ÎNCASARE CATRE CASIERIE (Cod 14-4-4)

Serveste ca dispozitie pentru casierie, în vederea achitarii în numerar a unor sume, potrivit dispozitiilor legale, inclusiv a avansurilor aprobate pentru cheltuieli de deplasare, precum si a diferentei de încasat de catre titularul de avans în cazul justificarii unor sume mai mari decât avansul primit, pentru procurare de materiale etc., dispozitie pentru casierie, în vederea încasarii în numerar a unor sume care nu reprezinta venituri din activitatea de exploatare, potrivit dispozitiilor legale, document justificativ de înregistrare în registrul de casa si în contabilitate, în cazul platilor în numerar efectuate fara alt document justificativ.

Se întocmeste în doua exemplare de catre compartimentul financiar-contabil:

  • - în cazul utilizarii ca dispozitie de plata, când nu exista alte documente prin care se dispune plata (exemplu: stat de salarii sau lista de avans chenzinal etc.);
  • - în cazul utilizarii ca dispozitie de plata a avansurilor pentru cheltuielile de deplasare, procurare de materiale etc.;
  • - în cazul utilizarii ca dispozitie de încasare, când nu exista alte documente prin care se dispune încasarea (avize de plata, somatii de plata etc.).
  • REGISTRU DE CASA (Cod 14-4-7A si Cod 14-4-7bA)

Serveste ca document de înregistrare operativa a încasarilor si platilor în numerar, efectuate prin casieria unitatii, pe baza actelor justificative, document de stabilire, la sfârsitul fiecarei zile, a soldului de casa, document de înregistrare în contabilitate a operatiunilor de casa.

Se întocmeste în doua exemplare, manual sau cu ajutorul tehnicii de calcul, zilnic, de catre persoanele care au calitatea de casier, pe baza actelor justificative de încasari si plati.

La sfârsitul zilei, rândurile neutilizate din formularul cod 14-4-7A se bareaza.

Soldul de casa al zilei precedente se reporteaza, dupa caz, pe primul rând al registrului de casa pentru ziua în curs.

Se semneaza de catre casier pentru confirmarea înregistrarii operatiunilor efectuate si de catre persoana din compartimentul financiar-contabil desemnata pentru primirea exemplarului 2 si a actelor justificative anexate.

 
  • REGISTRU DE CASA (în valuta - Cod 14-4-7/aA si Cod 14-4-7/cA)

Serveste ca document de înregistrare operativa a încasarilor si platilor în valuta, efectuate prin casieria unitatii, pe baza actelor justificative, document de stabilire, la sfârsitul fiecarei zile, a soldului de casa, document de înregistrare în contabilitate a operatiunilor de casa în valuta.

Se întocmeste în doua exemplare, zilnic, de catre casierul unitatii sau de catre alta persoana împuternicita, pe baza actelor justificative de încasari si plati în valuta.

În antetul coloanelor se înscrie fiecare fel de valuta care se încaseaza sau se plateste. În coloanele formularului se înregistreaza sumele în valuta, iar în ultima coloana echivalentul acestora în lei, la cursul de schimb valutar din data efectuarii operatiunilor.

Valutele care apar în doua sau mai multe cursuri se trec în coloane diferite.

La sfârsitul zilei, rândurile neutilizate se bareaza.

Soldul de casa al zilei precedente se reporteaza pe primul rând al registrului de casa pentru ziua în curs.

  • BORDEROU DE ACHIZITIE (Cod 14-4-13), BORDEROU DE ACHIZITIE (de la producatori individuali) (Cod 14-4-13/b)

Serveste ca document de înregistrare în gestiune a bunurilor cumparate, document justificativ de înregistrare în contabilitate a valorii bunurilor cumparate, document pentru justificarea sumelor primite ca avans spre decontare pentru achizitii sau pentru decontarea sumelor platite pentru achizitii.

Se întocmeste în doua exemplare de catre persoana care efectueaza aprovizionarea cu bunuri de pe piata taraneasca, de la producatorii individuali sau de la alte persoane fizice, în momentul achizitiei.

Se semneaza de catre persoana care face achizitiile respective si de catre gestionarul care primeste bunul.

 Surse : Ordin 3512 din 27.11.2008 privind documentele financiar contabile. Varianta PDF o puteţi descărca aici.

calendar evenimente
CECCAR
ceccar
contract1
contract2
contract3
fac
twit