logo
Autentificare   

Autentificare clienti

Persoane cu handicap neîncadrate

Ştiţi că aveți de plătit încă un impozit dacă aveți peste 50 de salariați ?

  • Documente obligatorii

 Conform Legii 448 din 2006, autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puţin 50 de angajaţi, au OBLIGAȚIA de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi.

Autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajează persoane cu handicap , pot opta pentru îndeplinirea uneia dintre următoarele obligaţii:

a) să plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând 50% din salariul de bază minim brut pe ţară înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap;

b) să achiziţioneze produse sau servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate în unităţile protejate autorizate, pe bază de parteneriat, în sumă echivalentă cu suma datorată la bugetul de stat.

 

Monitorizarea şi controlul respectării modului de calcul al impozitului se fac de către Inspecţia Muncii.

Prin persoană cu handicap se înţelege şi persoana invalidă gradul III.

 

Suma datorata de autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajeaza persoane cu handicap, reprezentând 50% din salariul de baza minim brut pe tara înmultit cu numarul de locuri de munca în care nu au angajat persoane cu handicap, sau achizitionarea de produse sau servicii de la unitati protejate autorizate, pe baza de parteneriat, în suma echivalenta cu suma datorata la bugetul de stat, se declara la pozitia 25 "Varsaminte de la persoanele juridice pentru persoanele cu handicap neîncadrate" din formularul 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat", aprobat prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 101/2008 privind aprobarea modelului si continutul formularelor utilizate pentru declararea impozitelor, taxelor si contributiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa, cu completarile ulterioare.

Cum se calculează suma datorată ?

Numarul de angajati care se ia în calcul este numarul mediu de angajati din luna.

Se determină numărul mediu lunar de salariați din fiecare lună ca medie aritmetică simpla rezultată din suma efectivelor zilnice de salariați din luna respectivă, inclusiv zilele de repaus saptamânal, zilele de sarbatori legale si alte zile în care, potrivit dispozitiilor legale, nu se lucrează, împarțită la numărul total de zile calendaristice. În efectivele zilnice nu vor fi inclusi salariatii aflati în concediu fara plata, cei aflati în greva, cei detasati la lucru în strainatate si nici cei ale caror contracte individuale de munca sunt suspendate. Pentru fiecare zi de repaus saptamânal sau de sarbatoare legala se vor lua în calcul efectivele de salariati din ziua lucratoare precedenta, cu exceptia persoanelor al caror contract individual de munca a încetat în acea zi.

Salariatii care nu sunt angajati cu norma întreagă vor fi incluși în numarul mediu proportional cu timpul de lucru prevazut în contractul individual de muncă.

Procentul de 4% rezultat conform legii va fi un numar format din doua zecimale, care se va înmulti cu 50% din salariul minim brut pe tara.

Ce se întamplă dacă valoarea achiziției este diferită de suma datorată ?

Achizitionarea produselor de la unitatile protejate poate fi partială, existând posibilitatea plății doar a sumei neacoperite pâna la cea stabilită conform calculului.

În cazul în care valoarea produselor sau serviciilor achiziționate este mai mică decât suma datorată bugetului de stat, operatorul economic va datora bugetului de stat diferența de sumă.

În cazul în care valoarea produselor sau serviciilor achiziționate este mai mare decât suma datorată bugetului de stat în luna respectiva, operatorul economic nu datoreaza nicio suma bugetului de stat, iar diferența în plus se reportează în luna următoare, în sensul diminuării de plată.

Ce trebuie avut în vedere la achiziția produselor ?

Achiziţionarea produselor sau serviciilor de la unităţile protejate autorizate se realizează în baza unui acord de parteneriat, modelul acestuia fiind prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentele norme metodologice.

Dovada achiziţionării produselor sau serviciilor de la unităţile protejate autorizate este reprezentată de contractul comercial, factura şi dovada plăţii.

În baza acordului de parteneriat şi a contractului comercial se achiziţionează produse sau servicii realizate prin propria activitate a persoanei cu handicap angajate.

În sensul legii, propria activitate a persoanei cu handicap angajate în cadrul unei unităţii protejate autorizate reprezintă ansamblul activităţilor realizate integral sau parţial de persoana cu handicap, în scopul obţinerii produsului comercializabil sau în scopul prestării serviciului.

Activitatea persoanei cu handicap angajate se poate atesta prin contractul individual de muncă al persoanei cu handicap angajate, fişa de post a acesteia sau prin orice alt document emis de conducătorul unităţii protejate autorizate.

 

Ce condiții trebuie să îndeplinească o unitate protejată ?

Sunt considerate unitati protejate, în sensul legii:

      • operatorii economici cu personalitate juridica, indiferent de forma de proprietate si organizare, care au cel putin 30% din numarul total de angajati persoane cu handicap încadrate cu contract individual de munca;
      • sectii, ateliere sau alte structuri din cadrul operatorilor economici institutiilor publice sau din cadrul organizatiilor neguvernamentale, care au gestiune proprie si cel putin 30% din numarul total de angajati persoane cu handicap încadrate si salarizate
      • c)persoana fizica cu handicap autorizata potrivit legii sa desfasoare activitati economice independente, inclusiv asociatia familiala care are în componenta o persoana cu handicap. Sunt incluse aici si persoanele fizice cu handicap autorizate în baza unor legi speciale, care îsi desfasoara activitatea atât individual, cât si în una dintre formele de organizare ale profesiei.

 Surse : Legea 448 din 6 decembrie 2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Varianta PDF o puteţi descărca aici.

             NORME METODOLOGICE din 14 martie 2007 de aplicare a prevederilor Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Varianta PDF o puteţi descărca aici.

             INSTRUCTIUNI din 12 noiembrie 2008 pentru aplicarea art. 78 din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Varianta PDF o puteţi descărca aici.

calendar evenimente
CECCAR
ceccar
contract1
contract2
contract3
fac
twit