logo
Autentificare   

Autentificare clienti

Zilieri

Ştiţi că puteți folosi zilieri ?

 

Definiții

 ZILIER - persoana fizică ce are capacitate de muncă şi care desfăşoară activităţi necalificate, cu caracter ocazional, pentru un beneficiar. Pot desfăşura activităţi cu caracter ocazional persoanele fizice, cetăţeni români sau străini, în condiţiile legii;

BENEFICIAR DE LUCRĂRI- denumit în continuare beneficiar - persoana juridică pentru care zilierul execută activităţi cu caracter ocazional;

REGISTRUL DE EVIDENȚĂ A ZILIERILOR - registrul cu regim special întocmit de către beneficiar pentru a ţine evidenţa zilnică a zilierilor.

Raportul dintre zilier şi beneficiar se stabileşte fără încheierea unui contract de muncă.

În ce domenii pot fi folosiți  zilierii?

  • agricultură;
  • vânătoare şi pescuit;
  • silvicultură, exclusiv exploatări forestiere;
  • piscicultură şi acvacultură;
  • pomicultură şi viticultură;
  • apicultură;
  • zootehnie;
  • spectacole, producţii cinematografice şi audiovizuale, publicitate, activităţi cu caracter cultural;
  • manipulări de mărfuri;
  • activităţi de întreţinere şi curăţenien 

Beneficiarul NU POATE ANGAJA zilieri să desfăşoare activitatea în BENEFICIUL UNUI TERȚ.

Niciun zilier NU POATE PRESTA ACTIVITĂȚI pentru acelaşi beneficiar pe o PERIOADĂ MAI LUNGĂ DE 90 de ZILE cumulate pe durata unui AN CALENDARISTIC.

Durata activităţii ocazionale care poate fi exercitată în temeiul prevederilor prezentei legi este de minimum o zi, corespunzător cu 8 ore de muncă.

Durata zilnică de executare a activităţii unui zilier nu poate depăşi 12 ore, respectiv 6 ore pentru lucrătorii minori care au capacitate de muncă. Chiar dacă părţile convin un număr mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel puţin 8 ore de muncă.

Nicio persoană nu poate fi angajată zilier dacă nu a împlinit vârsta de 16 ani.

Beneficiarul are următoarele drepturi:

  • să stabilească activităţile pe care urmează să le desfăşoare zilierul, locul executării activităţii şi durata acesteia;
  • să exercite controlul asupra modului de îndeplinire a lucrărilor

Beneficiarul are următoarele obligaţii:

  • să înfiinţeze Registrul de evidenţă a zilierilor conform modelului prevăzut în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezenta lege. Registrul de evidenţă a zilierilor se păstrează la sediul beneficiarului;
  • să completeze Registrul de evidenţă a zilierilor, înainte de începerea activităţii, conform instrucţiunilor prevăzute în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezenta lege;
  • să prezinte Registrul de evidenţă a zilierilor organelor de control abilitate;
  • să asigure instruirea şi informarea zilierului cu privire la activitatea pe care urmează să o presteze, riscurile şi pericolele la care poate fi expus în exercitarea activităţii, precum şi cu privire la drepturile zilierului, în condiţiile prevăzute de prezenta lege. Instruirea are loc zilnic, înainte de începerea activităţii;
  • să plătească zilierului, la sfârşitul fiecărei zile de lucru, remuneraţia convenită;
  • să asigure, pe propria cheltuială, echipamente de lucru şi de protecţie care se impun datorită naturii şi specificului activităţii desfăşurate de zilier.

Plata impozitului pe venit datorat pentru activitatea prestată de zilier este în sarcina beneficiarului. Cuantumul impozitului este de 16% calculat la remuneraţia brută şi se virează în conformitate cu prevederile art. 58 din Legea nr. Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

Pentru veniturile realizate din activitatea prestată de zilieri nu se datorează contribuţiile sociale obligatorii nici de către zilier, nici de către beneficiar.

Beneficiarul are obligaţia să înregistreze în Registrul de evidenţă a zilierilor, în ordine cronologică, toţi zilierii cu care are raporturi de muncă în baza prezentei legi. Registrul se întocmeşte zilnic, exceptând perioadele în care nu se apelează la serviciile zilierilor.

Beneficiarul va înainta lunar, până cel târziu la data de 5 a fiecărei luni, către inspectoratul teritorial de muncă unde îşi are sediul un extras al Registrului de evidenţă a zilierilor conţinând înregistrările din luna precedentă.

Activitatea desfăşurată în condiţiile prezentei legi nu conferă zilierului calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, sistemul asigurărilor sociale pentru şomaj şi nici în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Acesta va putea încheia, opţional, o asigurare de sănătate şi/sau de pensie.

Pentru activitatea executată, zilierul are dreptul la o remuneraţie al cărei cuantum se stabileşte prin negociere directă între părţi.

Cuantumul remuneraţiei brute orare stabilite de părţi NU POATE fi mai MIC de 2 RON/ORĂ şi nici MAI MARE de 10 RON/ORĂ şi se acordă la sfârşitul fiecărei zile de lucru, înainte de semnarea în Registrul de evidenţă a zilierilor de către zilier şi beneficiar.

Dovada plăţii remuneraţiei zilnice se face prin SEMNĂTURA ZILIERULUI în Registrul de evidenţă a zilierilor.

Zilierul care se angajează la prestarea muncii în baza prezentei legi se presupune că este apt pentru prestarea acelei munci.

Zilierul are dreptul să beneficieze de echipament de protecţie şi de mijloacele tehnice necesare desfăşurării activităţii.

 Surse : - LEGE nr. 52 din 15 aprilie 2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri. Varianta PDF o puteţi descărca aici.

              -NORME METODOLOGICE din 28 aprilie 2011 de aplicare a Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri. Varianta PDF o puteţi descărca aici.

calendar evenimente
CECCAR
ceccar
contract1
contract2
contract3
fac
twit