logo
Autentificare   

Autentificare clienti

Criteriile de selecţie ale unui contabil

 

Alegerea unui contabil este o provocare care trebuie tratată cu toată atenţia. Aceasta pentru că o dată ales, contabilul va deveni persoana dumneavoastră de încredere, care va afla mai multe informatii confidenţiale despre afacere decât avocatul, copiii sau soţia (soţul).

Contabilul este cel care citeşte facturile de cumpărare, cunoaşte adaosurile de vânzare, studiază contractele cu partenerii, ştie cu cât aţi premiat fiecare angajat în parte şi află detalii despre proiectele dumneavoastră de investiţii.

criterii de selectie contabil
 

Puneţi in balanţă timpul dedicat unui proces riguros de selecţie şi costurile refacerii contabilităţii şi sigur veţi dori să găsiţi un contabilul bun, încă din prima încercare.

Ce trebuie să stiţi...

 • CÂND AVEŢI NEVOIE DE UN PROFESIONIST CONTABIL PROFESIONIST

Alegerea unui contabil profesionist depinde de dimensiunea afacerii dumneavoastră.

Dacă conduceţi o afacere mică care va aduce un venit decent, dar nu suficient cat să vă permiteti un onorariu de cel putin 100 euro/luna, atunci va trebui sa căutaţi un contabil cu studii medii, care ţine contabilitatea de acasă şi solicită cu siguranţă un onorariu mai mic.

Dacă afacerea dumneavoastră promite să se dezvolte şi să câstige reputaţie pe piaţă, ar fi bine să vă gândiţi, încă de la început, la un profesionist contabil, fie pentru angajare (dacă afacerea este chiar mare şi vă permiteţi cheltuieli suplimentare), fie pentru a externaliza ţinerea contabilităţii către firma acestuia (90% dintre profesioniştii contabili sunt organizati în societati comerciale, datorită impozitării avantajoase faţă de impozitarea aplicată pentru veniturile liber profesioniştilor).

 • CE ESTE UN CONTABIL PROFESIONIST ?

Un profesionist contabil este un contabil autorizat, expert contabil sau societate de contabilitate, înscris în Tabloul Corpului Expertilor Contabili şi Contabililor Autorizati din Romania (C.E.C.C.A.R.), care a obţinut viza de practică pentru anul în curs, aplicată în carnetul de membru C.E.C.C.A.R.

 • UNDE GĂSIŢI CONTABILI PROFESIONIŞTI

Dacă sediul firmei este în Braşov, vizitaţi www.ceccarbv.ro şi o să găsiţi în secţiunea Tabloul CECCAR Braşov, o listă cu toţi membrii, care conţine adresa şi numărul de telefon.

În Tabloul Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi filiala Braşov veţi găsi atât experţi contabili cât şi contabili autorizaţi.

Experţii contabili activi sunt grupaţi pe trei categorii :

Selecţia unei societaţi de contabilitate este un proces dificil. Numai in Braşov puteţi să alegeţi din peste 271 de societăţi de expertiză contabilă ( care au ca şi asociat minim un expert contabil) şi 65 de societăţi de contabilitate ( asociat - contabil autorizat ).

Veţi întâlni onorarii variind de la 50 euro pana la 2-3.000 euro. Cum găsiţi profesionistul contabil care vi se potriveşte? Aveţi nevoie să stabiliţi criterii de selecţie precise şi mai ales să vă bazaţi pe ”bunul simţ”. Acesta funcţionează întotdeauna.

 • EXPERT CONTABIL ANGAJAT SAU FIRMĂ DE CONTABILITATE

Trebuie să puneţi în balanţă avantajele pe care vi le oferă fiecare din cele două posibilităţi.

Prin angajarea cu contract de muncă a unui expert contabil veţi beneficia 8 ore pe zi de serviciile acestuia. În schimb, prin colaborarea cu o firmă de contabilitate veţi avea alte avantaje : reducerea costurilor, reducerea riscului profesional, asigurarea continuităţii, păstrarea libertăţii de opinie. etc...

Cum să căutaţi ...

 • CUM SĂ UTILIZAŢI CRITERIUL DIMENSIUNII

Luaţi în considerare dimensiunea firmei de contabilitate. O firmă de contabilitate medie vă poate asigura accesul direct la contabili experimentaţi şi vă percepe onorarii mai mici decât marile firme recunoscute internaţional. Cei care optează pentru serviciile unei mari firme, riscă să se întalnească cu managerul cel mult o dată pe an, la semnarea contractului, după care va fi cedat unui contabil mai puţin experimentat sau chiar stagiar. Site-ul Ministerului Finantelor Publice furnizeaza gratuit, în sectiunea Agenţi economici, informaţii din bilant şi contul de profit şi pierderi, pentru toate societaţile din ţară (cifră de afaceri, profit, număr angajaţi).

 • CUM SĂ UTILIZAŢI CRITERIUL SPECIALIZĂRII

Încercati sa aflaţi mai întâi care sunt domeniile de specializare ale contabilului. Ar fi bine sa vă asiguraţi ca acesta a lucrat si cu alţi întreprinzatori din domeniul dumneavoastră de activitate. Nu vă va fi de prea mare ajutor o specializare a acestuia în contabilitatea de producţie, să zicem, dacă dumneavoastră aveti o firmă de software. Există riscul ca acesta sa nu cunoască anumite reglementări specifice sau să nu aibă suficientă experienţă practică în domeniu.

 • CUM SĂ UTILIZAŢI CRITERIUL RECOMANDĂRII

Puteţi să vă întrebaţi prietenii dacă cunosc un contabil care merită să fie trecut pe lista dumneavoastră de selecţie. Nu acceptaţi recomandări de la persoane care doar au auzit de respectivul contabil. Verificaţi dacă prietenii au colaborat direct cu profesionistul contabil, aflaţi de când dureaza relaţia si întrebaţi care au fost constatările eventualelor controale ale inspectorilor fiscali în firmele respective.

 • CUM SĂ UTILIZAŢI CRITERIUL LOCAŢIEI

Alegeţi firme care au locaţii convenabile. Chiar dacă veţi vorbi des la telefon, întalnirea faţă în faţă cu contabilul este de multe ori necesară pentru a semna sau aplica stampila firmei pe diverse documente. Preferaţi firmele cu sedii poziţionate central sau aproape de sediul dumneavoastră.

 • CUM SĂ UTILIZAŢI CRITERIUL COMPATIBILITĂŢII

De ce ar fi indicat sa fiţi compatibili cu contabilul? Pentru că este mai plăcut sa faceţi afaceri cu cei care vă plac şi sunt la fel ca dumneavoastră. Vă veţi simti mai bine dacă alegeţi pe cineva care vă seamănă şi care crede în aceleaşi valori ca şi dumneavoastră. Nu veţi avea o relaţie de duratăa şi de încredere cu cineva care nu are decât calitatea că este cel mai ieftin.

Ce trebuie să faceţi ...

 • VIZITAŢI

Programaţi vizite la sediul primelor 5 societati de contabilitate care corespund celor mai multe dintre criterii prezentate. Astfel, veţi avea ocazia să studiati condiţiile în care vor fi ţinute documentele dumneavoastră şi atmosfera din firmă. Daca simtiţi că ceva nu este in regulă, puteţi să întrerupeţi discuţia şi să plecaţi sub pretextul unei întalniri anunţate „chiar înainte să intru în biroul dumneavoastră”.

 • PRIVIŢI

Priviţi mai întâi in jurul dumneavoastră. Societatea care vă va asigura evidenţa contabilă trebuie să fie dotată cu echipamente IT, licenţe, fax, imprimantă, telefon, xerox, adresa e-mail, să cunoască foarte bine softul de gestiune cu care veţi lucra .Nu trebuie nici să acceptaţi un contabil care ţine documentele în bucătărie sau ai cărui angajaţi mânâncă pe birourile pline de acte şi care nu dispune de toate dotările şi tehnica necesară.

 • ASCULTAŢI

Începeţi discuţia invitându-l pe contabil să-şi prezinte firma şi servicile oferite. Daca prezentarea lui se prelungeşte, aveţi în vedere că contabilul ar trebui să vorbească mai puţin despre el şi să arate mai mult interes afacerii dumneavoastră.

 • ÎNTREBAŢI

Când simtiţi că este momentul, treceţi la intrebări directe despre experienţa profesională, actuali şi foşti clienti, modul de lucru, onorariu, răspundere şi alte clauze contractuale.

 • OBSERVAŢI

În timpul întâlnirilor, o să observaţi că se va întampla ceva menit să vă ajute să luaţi o decizie. Poate să fie un gest, o privire, un cuvânt sau pur şi simplu un sentiment de compatibilitate care apare sau nu între doi oameni la prima intâlnire.

 • COMPARAŢI

Nu vă grabiţi să faceţi o alegere finală, până ce nu aţi epuizat toate întâlnirile. De câte ori nu vi s-a intâmplat ca cel mai bun să fie trecut ultimul pe listă?

 • TESTAŢI

Dacă credeţi că nu aţi aflat suficient de multe lucruri despre contabilul pe care vreţi să-l alegeţi, puteţi să-l invitaţi pe acesta la un prânz în oraş şi să discutaţi despre orice altceva decât despre contabilitate. Veţi avea ocazia să descoperiţi omul căruia aveţi de gând să-i încredinţaţi banii dumneavoastră. O sa vedeţi că merită să platiţi un prânz pentru asta!

Interesat ? Doriţi mai multe informaţii ?


Contactează-ne AICI !
calendar evenimente
CECCAR
ceccar
contract1
contract2
contract3
fac
twit