logo
Autentificare   

Autentificare clienti

Prevederi speciale

Care sunt documentele contabile principale ?

 

Prevederi speciale pentru aplicarea Codului fiscal

 (la data 03-aug-2010 Art. 11 din titlul I, capitolul IV reglementat de Norme Metodologice din 2004 )

(1)La stabilirea sumei unui impozit sau a unei taxe în înţelesul prezentului cod, autorităţile fiscale pot să nu ia în considerare o tranzacţie care nu are un scop economic sau pot reîncadra forma unui tranzacţii pentru a reflecta conţinutul economic al tranzacţiei.

(11)Contribuabilii declaraţi inactivi conform art. 781 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care desfăşoară activităţi economice în perioada de inactivitate, sunt supuşi obligaţiilor privind plata impozitelor şi taxelor prevăzute de prezenta lege, dar nu beneficiază de dreptul de deducere a cheltuielilor şi a taxei pe valoarea adăugată aferente achiziţiilor efectuate în perioada respectivă.

 (la data 01-ian-2012 Art. 11, alin. (1^1) din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 4. din Ordonanta urgenta 125/2011 )

(12)Beneficiarii care achiziţionează bunuri şi/sau servicii de la contribuabili după înscrierea acestora ca inactivi în Registrul contribuabililor inactivi/reactivaţi conform art. 781 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu beneficiază de dreptul de deducere a cheltuielilor şi a taxei pe valoarea adăugată aferente achiziţiilor respective, cu excepţia achiziţiilor de bunuri efectuate în cadrul procedurii de executare silită.

 (la data 01-ian-2012 Art. 11, alin. (1^2) din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 4. din Ordonanta urgenta 125/2011 )

(13)Contribuabilii cărora li s-a anulat înregistrarea în scopuri de TVA conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. b)-e) nu beneficiază de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adăugată aferente achiziţiilor efectuate în perioada respectivă, dar sunt supuşi obligaţiei de plată a TVA colectate, în conformitate cu prevederile titlului VI, aferentă operaţiunilor impozabile desfăşurate în perioada respectivă.

(14)Beneficiarii care achiziţionează bunuri şi/sau servicii de la contribuabilii cărora li s-a anulat înregistrarea în scopuri de TVA conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. b)-e) şi au fost înscrişi în Registrul persoanelor impozabile a căror înregistrare în scopuri de TVA conform art. 153 a fost anulată nu beneficiază de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adăugată aferente achiziţiilor respective, cu excepţia achiziţiilor de bunuri efectuate în cadrul procedurii de executare silită.(se aplică începând cu data de 1 iulie 2012 pentru beneficiarii care achiziţionează bunuri şi/sau servicii de la contribuabilii cărora li s-a anulat înregistrarea în scopuri de TVA conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. c)-e)

 (la data 01-ian-2012 Art. 11, alin. (1^2) din titlul I, capitolul IV completat de Art. I, punctul 5. din Ordonanta urgenta 125/2011 )

(2) În cadrul unei tranzacţii între persoane române şi persoane nerezidente afiliate, precum şi între persoane române afiliate, autorităţile fiscale pot ajusta suma venitului sau a cheltuielii oricăreia dintre persoane, după cum este necesar, pentru a reflecta preţul de piaţă al bunurilor sau al serviciilor furnizate în cadrul tranzacţiei. La stabilirea preţului de piaţă al tranzacţiilor între persoane afiliate se foloseşte cea mai adecvată dintre următoarele metode: (la data 14-mai-2010 Art. 11, alin. (2) din titlul I, capitolul IV modificat de Art. I, punctul 1. din Legea 76/2010 )

a)metoda comparării preturilor, prin care preţul de piaţă se stabileşte pe baza preţurilor plătite altor persoane care vând bunuri sau servicii comparabile către persoane independente;

b)metoda cost-plus, prin care preţul de piaţă se stabileşte pe baza costurilor bunului sau serviciului asigurat prin tranzacţie, majorat cu marja de profit corespunzătoare;

c)metoda preţului de revânzare, prin care preţul de piaţă se stabileşte pe baza preţului de revânzare al bunului sau serviciului vândut unei persoane independente, diminuat cu cheltuiala cu vânzarea, alte cheltuieli ale contribuabilului şi o marjă de profit;

d)orice altă metodă recunoscută în liniile directoare privind preţurile de transfer emise de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

 
 

Auditul oferă investitorilor garanţia :

  • Respectării principiilor contabile general admise şi a procedurilor interne stabilite de conducerea Întreprinderii ;
  • Reflectării în contabilitate a imaginii fidele clare şi complete a patrimoniului, a situaţiei financiare şi a rezultatelor întreprinderii ;
  • Realizării controlului informaţiilor financiare, avand o utilitate internă, pentru conducere, şi una externă, pentru clienţi, bănci, şi alte categorii. Este exercitat în scopul protejării patrimoniului şi asigurării credibilităţii informaţtiilor.
calendar evenimente
CECCAR
ceccar
contract1
contract2
contract3
fac
twit