logo
Autentificare   

Autentificare clienti

Tichete de masă

Ce inseamnă și ce avantaje au tichetele de masă ?

 Angajatorii care încadreaza personal prin încheiere de contract individual de muncă, pot acorda o alocatie individuală de hrană, acordată sub forma de tichete de masă, suportată integral pe costuri de angajator.

 Fiecare tichet de masă este VALABILnumai dacă are înscris numărul sub care a fost inserat de către unitatea emitentă şi dacă cuprinde, cel putin, urmatoarele menţiuni:

  • numele şi adresa emitentului
  • valoarea nominală a tichetului de masă;
  • date referitoare la perioada de valabilitate;
  • interdicţia de a fi utilizat pentru achiziţionarea de ţigări şi băuturi alcoolice;
  • spaţiul pentru înscrierea numelui şi prenumelui salariatului care este în drept să utilizeze tichetul de masă;
  • spaţiul destinat înscrierii datei aplicării ştampilei unităţii la care tichetul de masă a fost utilizat.

Angajatorul care achiziţionează direct de la unitatea emitentă necesarul de tichete de masă achită atat contravaloarea nominală a tichetelor de masă, cat şi costul imprimatului reprezentând tichetul de masă.

Angajatorul distribuie salariaţilor tichetele de masă, lunar, în ultima decadă a fiecărei luni pentru luna următoare.

Angajatorul distribuie, pe salariat, un număr de tichete de masă corespunzator numărului de zile lucrătoare din luna pentru care se face distribuirea.

Salariatul poate utiliza, lunar, un număr de tichete de masă cel mult egal cu numărul de zile în care este prezent la lucru în unitate.

Nu se consideră zile lucrate perioadele în care salariații:

  • isi efectueaza concediul de odihnă ;
  • beneficiază de zile libere platite, in cazul unor evenimente familiale deosebite, precum si de zile festive si de sarbatoare legale, sau de alte zile libere acordate conform contractelor colective de munca;
  • potrivit dispozitiilor legale, sunt delegati sau detasati in afara localitatii in care isi au locul permanent de munca si primesc indemnizatie zilnica sau lunara de delegare sau de detasare;
  • se afla in concediu pentru incapacitate temporara de muncă;
  • sunt absenți de la locul de muncă;
  • se află in alte situatii stabilite de angajator impreuna cu organizatiile sindicale sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor.

Tichetele de masă pot fi utilizate în unităţi de alimentaţie publică, cantine-restaurant, bufete, cu care unităţile emitente au contract prestarea serviciilor respective.

Sumele corespunzătoare tichetelor de masă acordate de angajator, în limitele stabilite de lege, sunt DEDUCTIBILE LA CALCULUL IMPOZITULUI PE PROFIT.

Sumele corespunzătoare tichetelor de masă acordate de angajator sunt SCUTITE , PENTRU ANGAJATOR, de la plata contribuţiilor sociale obligatorii.

Pentru valoarea tichetelor de masa primite de catre angajat în decursul unei luni, acesta datorează IMPOZIT PE SALARII in cotă de 16 %.

 Surse : LEGE Nr. 142 din 8 iulie 1998 privind acordarea tichetelor de masă. Varianta PDF o puteţi descărca aici.

            NORMA din 14 ianuarie 1999 de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa

calendar evenimente
CECCAR
ceccar
contract1
contract2
contract3
fac
twit